Brannkanon på plass

  1. Hjem
  2. /
  3. Aktuelt
  4. /
  5. Brannkanon på plass

Brannkanon på plass

Denne brannkanonen gjør livet ved sjøkanten sikrere, sier skipper Asbjørn Inge Thomassen etter at folket har gitt R/S «Kaptein Skaugen» en skikkelig branndreper.

Brannkanonen er på plass på R/S «Kaptein Skaugen». Det er Asbjørn Inge Thomassen og Karl M. Johansen glade for.
ALLE FOTO: JOHN-ARNE STORHAUG

Sammen med allestedsværende Karl M. Johansen tok han initiativet til at den lokale redningsskøyta måtte få brannkanon. Og de to hadde en veldig god grunn: – Både under de to storbrannene i Kabelvåg i 1988 og 1990, brannen ved Arntsen-anlegget i Skrova, brannene i Henningsvær og brannen på Kuba i Svolvær, led slukningsarbeidet av at vi ikke hadde en effektiv brannkanon fra sjøsiden. Det samme gjelder også ved øvrige hendelser der vi blir minnet om at folket bor ved sjøkanten, sier de to.

Kapasitet 60 meter
Brannkanonen som nylig ble montert på rorhuset til «Kaptein Skaugen» kom på 135.000 kroner – montering inkludert. Røret har en diameter på 2.5 tommer, det er 10 kilos trykk, og det kommer ut 2.000 litre vann i minuttet. Kastelengden er på nærmere 60 meter. – Særlig for en by som Svolvær må dette være midt i blinken. Vi har fått en rekke høyhus og får flere. Da er det godt å vite at vi har en redningsskøyte liggende parat med godt utstyr, sier Andreas Rødsand. Han ble denne uka trukket ut som vinner av skarven som går til én av 35 bidragsytere. Skarven har smeden i Sund, Tor Vegard Mørkved sponset.  – Tar folket det som en selvfølge at Svolvær og Vågan har en redningsskøyte? – Ja, jeg tror faktisk det. Tre mann ligger startklar hvert minutt gjennom året.  Vi har en havn med to daglige hurtigruteanløp. Vi har en svær fritidsflåte og vi har forretninger og boliger kloss inntil sjøkanten. Redningsselskapet er der, sier han.

Nytteverdi
Og skipper Asbjørn Inge Thomassen fortsetter: – Det er regnet ut at det norske samfunnet har en nytteverdi av Redningsselskapet som ligger på cirka 2.5 milliarder kroner. Det er noe å tenke på. – Har folk fått tillit til selskapet etter regnskapsrotet for noen år siden?  – Ja, definitivt. Da vi lå langt nede, ble vi vurdert som den 30. mest nyttige organisasjonen i landet. I fjor var vi oppe på 17. plass, og skal tilbake til 3. eller 4. plass hvor vi var før smellen, sier Thomassen og får støtte fra maskinsjef Svein Kalvø og mannskap Roald Walaunet. Forøvrig fant Andreas Rødsand raskt ut at han forvandler premien til en vandreskarv.  – Redningssaken er flott og jeg vil at våre egne butikkfolk på Svolvær Amfi skal lodde den ut på ny. Dette gjør jeg fordi sikkerheten må utvikles videre. Det er nok av prosjekter. Men jeg innrømmer at det hadde vært fristende å beholde skarven til odel og eie, sier han og legger til :  – Trekningen blir under kulturhusåpningen 9. mai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[email protected]
76 06 78 18/918 20455

Hopp rett ned til innholdet