Sprengningsarbeidet vestre havn i gang! Oppdatert ny video!

  1. Hjem
  2. /
  3. Aktuelt
  4. /
  5. Sprengningsarbeidet vestre havn i...

Sprengningsarbeidet vestre havn i gang! Oppdatert ny video!

(Kilde: Lofotposten.no v/Knut Johansen)

Tirsdag 15. september 2009 kl.15.00 fikk Klippfiskholmen i vestre havn i Svolvær pyntet på fasaden sin under vann.Da sprengte nemlig Kystverket den første salven som skal utdype havna mot vest inn til Svolvær, slik at meget store fartøyer kan anløpe uhindret i all slags vær.  
Se oppdatert video
fra eksplosjonen Torsdag 29.oktober og den største sprengningen til nå!

https://www.youtube.com/watch?v=YUZi2vzY0DQ

 

1750 kilo dynamitt gikk av i en salve fra to til ti meter under vann, og 2200 kubikkmeter fjell var sekunder etter jevnet på havbunnen, bokstavelig talt. Sjøentreprenøren AS fra Bergen har vært i sving for Kystverket Nordland, og boret totalt 61 hull på Klippfiskholmen, som ble ladet med nærmere 1,8 tonn dynamitt. Hullene fores med plastrør og lades deretter.

Før sprengningen ble det utløst flere fenghetter med liten sprengkraft, som skulle skremme fisk i området bort. Resultatet ble da også at den voldsomme salven tirsdag under vann bare drepte rundt 10 til 12 småsei, som fløt opp i havnebassenget til glede for måkene.

Ordfører Hugo Bjørnstad fikk av Kystverket æren av å utløse den første salven i utvidelsen av innseilingen til vestre havn i Svolvær. – Det ble et voldsomt trykk i lekteren der jeg stod, sier Bjørnstad, som er glad for at arbeidet nå bærer synlige resultater i havna.

Kystverket hadde leid ferga «Gamla» og invitert både havnevesen, ordfører og representanter fra media, og næringsliv i vestre havn til å overvære den første salven, og der prosjektleder Thommy DahlOlsen og direktør Fridtjof Wangsvik i Kystverket Nordland var vertskap. På kommende lørdag, mest sannsynlig, sprenger man neste salve, men da på Stretarnesset, der tre tonn dynamitt brukes i en smell. Også her er det Sjøentreprenør AS fra Bergen som har boret ut, og vil stå for salven, som vil frigjøre rundt 4000 kubikkmeter løsmasser på havbunnen. Mens det i salven tirsdag på Klippfiskholmen var rundt 2200 kubikkmeter masse som ble sprengt ut.

Den stor gravelekteren som skal fjerne massene fra sprengningsstedene, kommer trolig hit i månedsskiftet fra Bergen og starter arbeidet. Inntil videre fortsetter boringen og sprengningen av de to fjellpartiene, og skjæret Salttønna i innseilingen. Arbeidene med vestre havn i Svolvær går uten at skipstrafikken hindres, og Skutvikfergen og andre fartøyer får anløpe fritt, da Kystverket tilpasser aktiviteten sin til både ruteanløpene og annen skipstrafikk.

– Endelig er det i gang, sa havnesjef Kjell Hanssen, som konstaterer at Vågan første gang den 20. mai for 51 år siden startet arbeidet for å få den vestre havna utvidet. Nå er det i ferd med å skje. Og det åpner opp muligheter og utbygging i stor skala av kaier og landbaserte anlegg rundt Osanpollen, påpeker Hanssen.

 Se bildeserie av første salven i det ordfører Hugo Bjørnstad har trykket på knappen ved å klikke på et av småbildene vist under. (Alle fotos og video: Promonorge.no )

Hopp rett ned til innholdet